15 de nov. 2019

Taula rodona sobre el món sanitari i assistencial


El passat dilluns 11 de novembre, es va celebrar a l’Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport de Figueres, la segona sessió del cicle de conferències “MIL ANYS DE PRESÈNCIA CRISTIANA A FIGUERES” que s’organitza amb motiu del mil·lenari de la Parròquia de Sant Pere de Figueres. 

Sota el títol “Presència al món sanitari i assistencial”, es va fer una taula rodona que va reunir a varis representants de diferents institucions sanitàries i assistencials de la nostra ciutat vinculades amb l’església.

El primer en intervenir va ser Mn. JORDI PLA, coautor de l’estudi sobre els antics hospitals i cases de misericòrdia a l’Alt Empordà, que va fer un repàs als orígens històrics de les entitats sanitàries. 

MARTÍ MASFERRER, gerent de la Fundació Salut Empordà, va parlar sobre l’evolució de l’hospital de Figueres, des de els seus orígens a l’any 1313 fins als nostres dies, destacant-ne els valors humans i cristians que el mouen, i els reptes de futur. 

MIQUEL AIGUABELLA, President del Patronat de l’Asil Vilallonga, es va centrar en la història de l’empresari català Marià Vilallonga, qui al 1886 va crear aquesta institució, i com al llarg d’aquests anys s’ha fet tot el possible per atendre als més desvalguts amb l’ajuda de les religioses de les filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. 

Per últim la germana MARIA PAZ LÓPEZ,  religiosa de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, va explicar els orígens de la seva congregació i de la seva fundadora, Maria Gay i Tibau, a l’any 1870, i de la feina feta a la nostra ciutat per les vetlladores en l'assistència domiciliaria a malalts i moribunds. 

L'acte va ser dirigit per Josep Menchón president de la Fundació Vergés Ginjaume, entitat organitzadora.