30 de març 2019

Curs de Cures Humantizades per Auxiliars de Geriatria

En els darrers anys, a causa de la major càrrega de treball i l'ús de les noves tecnologies, hi ha una necessitat de rescatar el valor humanista de la cura de persones en l'àmbit sanitari. Es per això que en els darrers anys s’estan desenvolupant diferents iniciatives  destinades a la humanització dels serveis sanitaris per tal de garantir un bon tracte a l’usuari. Un clar exemple el tenim en les darreres polítiques promogudes per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) adreçades a la formació integral per al desenvolupament humà dels professionals de la salut sota el lema "Tracte humanitzat a la persona sana i malalta". 

Tot i que els avenços normatius i de canvi de consciència en aquest sector han estat notables, encara estem lluny del model ideal on tota la l’atenció recau sobre la persona malalta i la seva família. 

Dins d’aquest panorama, destaquen les necessitats especifiques d’un sector en creixement (degut a l’envelliment de la societat), com és el de la geriatria. I dins d’aquest sector, cal fer una especial referencia als auxiliars de geriatria, que són els professionals que sobre els que recau bona part del pes de les cures de la gent gran resident als geriàtrics.

Per aquest motiu la Fundació Vergés Ginjaume ha desenvolupat un curs de “cures humanitzades” destinat als auxiliars de geriatria amb la finalitat de dotar-los d’eines que els ajudin a donar un millor servei als usuaris dels centres geriàtrics i millorar la qualitat de vida dels residents i el clima laboral dels treballadors. 

La novetat d’aquest curs és que gira al voltant de les necessitats reals del centre detectades a partir d’un estudi previ fet amb les aportacions dels usuaris, els seus familiars i els propis treballadors del centre. També cal destacar que un cop finalitzat el curs es fa un seguiment i s’estudia l’impacte real dels resultats del curs sobre usuaris i treballadors. 

Les classes de formació alternen la teoria i la pràctica, i tenen com a eix vertebrador una sèrie de valors que han estat considerats per institucions internacionals com a indispensables en el bon tracte amb el pacient. Així, es parla de valors com l’altruisme, l’autonomia, la dignitat humana, la justícia social o la integritat, dels que en derivarien molts altres valors necessaris per donar un bon servei. L’objectiu final del curs no és tant donar més coneixements, sinó més aviat incrementar les actituds i comportaments als auxiliars de geriatria per dur a terme una cura més humanitzada i professional que repercuteixi en el benestar dels residents. 

Aquest curs és pioner tant pel que fa a la seva elaboració (feta per especialistes en la matèria), com pel que fa al seu contingut, metodologia i enfoc eminentment pràctic i fonamentat més en valors i no pas en coneixements. Esperem que sigui una eina eficaç per ajudar a un sector tan necessitat com és el de la geriatria i que molts centres geriàtrics en puguin fer un bon ús.